Saphar – Een Culinair avontuur door Afghanistan – Onze review van dit kookboek
Saphar, een Culinair avontuur door Afghanistan is veel méér dan alleen een kookboek! De schrijfster, Parwin Zamani, neemt de lezers mee op een persoonlijke reis door haar leven in Afghanistan. Geboren in 1958 leerde Parwin gedurende haar jeugd het koken van haar moeder, zoals gebruikelijk is in Afghanistan. Recepten komen daar niet uit kookboeken, maar worden in families traditioneel van moeder op dochter overgedragen. Deze en nog veel meer andere gebruiken en tradities worden beschreven in het kookboek.
De schrijfster
Parwin Zamani woont sinds 2000 in Nederland en beschrijft in haar kookboek de periode tussen 1964 en 1993 in Afghanistan. 1993 was het jaar dat ze met haar kinderen moest vluchten voor het oorlogsgeweld. Voor die tijd was het nog veel eenvoudiger om te reizen en de schrijfster heeft in die tijd meerdere delen van Afghanistan aangedaan alwaar ze lokale, soms eeuwenlang op dezelfde wijze bereide, gerechten kreeg voorgeschoteld.
Voordat ze Afghanistan ontvluchtte werkte ze als chemicus/ingenieur in een Russische fabriek in Kabul waar ze materiaalonderzoek deed. Toen de Russen vertrokken ging ook de Russische hoofdingenieur weg en Parwin Zamani kreeg zijn baan terwijl ze voor veel van zijn werkzaamheden geen opleiding genoten had. Wel had ze altijd heel aandachtig toegekeken, net als wanneer haar moeder of familieleden aan het koken waren. Hierdoor kon ze de werkzaamheden zonder problemen uitvoeren.
De Afghaanse keuken
Eten in Afghanistan is een sociaal gebeuren en voor het bereiden van de maaltijden wordt veel tijd uitgetrokken. Het eten is kruidig, geurig en rijk van smaak. Er worden verschillende soorten rijst, granen, groente, peulvruchten en vlees gebruikt. Knoflook, ui, kurkuma, munt, gember (supergezond!), te veel om op te noemen, ze komen allemaal terug in de smakelijke gerechten.
De recepten
Het kookboek gaat langs verschillende provincies en volgt de zijderoute. Uit iedere provincie zijn recepten verzameld voor zowel feestelijke als alledaagse momenten. Niet eenvoudig, aangezien er maar zeer weinig op papier staat en het motto meestal is ‘kook met je hart en denk met gevoel’, wat ook de eerste les was die Parwin Zamani leerde van haar moeder toen die haar leerde koken. Het uitstekende geheugen van de schrijfster heeft haar gelukkig niet in de steek gelaten wat heeft geresulteerd in duidelijke recepten van overheerlijke Afghaanse (familie) gerechten uit verschillende delen van het land.
Hoe ziet het kookboek eruit
Saphar, Een Culinair avontuur door Afghanistan, is een genot om te lezen en bekijken. De recepten worden afgewisseld met mooie beschrijvingen van zowel de (eet)cultuur, als het landschap en de mensen van Afghanistan. De vele foto’s geven een beeld van hoe mooi en rijk dit land is, in tegenstelling tot het minder goede imago dat het bij veel mensen heeft. Dit kookboek geeft een positief inkijkje in de relatief onbekende Afghaanse keuken en het smaakt absoluut naar meer.